Translate

21.06.2017

#goodchoicebyBesu czyli opinie i recenzje produktów spożywczych-Woda o ph twojej krwi i vege przekąski /Product rewiews- balance water and healthy food.


                     Kolejna "zaległa" porcja "dobroci tolerowanych" i zachwalanych przeze mnie. Wiem że ten post powinien się ukazać pół roku temu, ale jak mam przepisywać składy i obrabiać multum zdjęć by wybrać to 1 najwyraźniejsze  to po prostu  mi się nie chce!
                     Dzisiaj na świeczniku cudowna woda o pH ludzkiej krwi oraz zdrowe przekąski  jakie można chrupać między głównymi posiłkami.


Zapraszam też do odwiedzenia poprzednich postów z cyklu #goodchoicebyBesu 


  • Woda Veroni Hydration ph 7,4 prod. Zbyszko, 700 ml- cena ok. 1,50-2 zł, dostępność: sklepy spożywcze (np.SSP Społem)  i hipermarkety.
skład: woda, wodorowęglan potasu, cytrynian magnezu, glukonian cynku, chlorek wapnia, selenian sodu.

Opinia: Producent deklaruje że woda powstaje w procesie odwróconej osmozy co oznacza że została pozbawiona szkodliwych "naleciałości" i została wzbogacona substancjami mineralnymi. Podobno ma pH zgodne z pH ludzkiej krwi więc powinna dobrze nawadniać organizm (w domyśle - lepiej niż zwykła woda). Nie wiem jak z tym nawadnianiem bo rzadko udaje mi się wypić nawet 1 l wody dziennie (zwykle mój limit to 500-750 ml) ale muszę przyznać że woda ma "inny smak". Wiem że mówi się, że woda smaku nie ma ale jednak są różnice  jeżeli pije się kranówkę, wodę źródlaną i mineralną.Ta woda jest w smaku jakby "miękka" cokolwiek to oznacza. Nie ma posmaku "gazowania{ jak u innych wód mineralnych (tu moim faworytem jest Bystra, która jako niegazowana ma "gazowany smak"). Niewątpliwy plus wody to wielki korek, który może służyć jako "kubeczek" do nalania wody.



  • Smoothie jogurt Fruvita (jogurt pitny z przetartymi owocami, siemieniem lnianym, trawą pszeniczna, witaminami (C, E) oraz selenem,  poj. 250 ml- cena ok. 2 zł, dostępność sklepy spożywcze Biedronka (chyba edycja limitowana bo obecnie nie widzę na półkach).
skład: jogurt 56% (mleko, kultury bakterii jogurtowych oraz Bifidobacterium BB-12, Lactobacillus acidophilus LA-5), przeciery i soki owocowe 37% (przecier bananowy 10%, przecier kiwi 8%, sok winogronowy z soku zagęszczonego 8%, przecier z mango 6%, sok jabłkowy z soku zagęszczonego 4, 6%, sok z limonki 0,1 % i cytryny z soków zagęszczonych), dekstroza, sok z ogórka z soku zagęszczonego, zmielone siemię lniane 0,4%, stabilizator- pektyny, szpinak w proszku, trawa pszeniczna w proszku 0,01%, wit.C, wit. E, selen.

Opinia: Jogurt ma same cenne składniki- zwróćcie uwagę na dodatek trawy pszenicznej i szpinaku- sam detoks 😃. Szkoda że soki otrzymywane są z soków zagęszczonych ale lepsze to niż nic. Kolejna mała wada to dostępność: właściwie to go teraz nie widzę  w Biedronce. Był dostępny przy okazji jakiegoś "tygodnia zdrowej żywności". Tani, nie naładowany cukrem (choć ma dekstrozę), posiada kultury bakterii prozdrowotnych i ma dodatek multum przecierów. Chce go z powrotem na półkach. Zapomniałam dodać że smak całkiem przyzwoity:)

  • Multigrain Quinoa Snacks - Snacki wielozbożowe z komosą ryżową i ziołami- firmy Aero Snack, 70 g - cena ok. 2, 50 zł, dostępność sklepy spożywcze Lidl i hipermarkety.
skład: mąki zbóż 56% (kukurydziana, pszenna, ryżowa, owsiana), olej rzepakowy, kasza kukurydzana, komosa ryżowa 56%,cukier, otręby pszenne, pomidor w proszku, sól, zioła suszone 0,7% (oregano, bazylia, rozmaryn), aromaty naturalne, oliwa z oliwek zielonych, ekstrakt z papryki, substancja spulchniająca: węglany sodu.

Opinia: Chrupki są niezłą alternatywa dla typowych chipsów nafaszerowanych sztucznymi poprawiaczami smaku w typie glutaminianu sodu i pochodnych. Zawierają ekstrakty z warzyw, które nadają im całkiem przyjemny smak. Jedyna wada wg mnie to taka że nie wszędzie są dostępne  oraz kaleczą mi podniebienie ale wszystkie kukurydziane tak mi robią, dlatego nie jem ich za często 😢.

  • TOPPO Pasta z wędzonym tofu do smarowania pieczywa - poj.115 g- cena ok.2,99 zł, dostępność sklepy spożywcze Lidl.
skład: woda, 20 % wędzone tofu (woda, 24 % nasiona soi- w wędzonym tofu, dym wędzarniczy), 13 % okara sojowa (woda, 14 % nasiona soi - w okarze sojowej ), olej rzepakowy, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), skrobia modyfikowana kukurydziana, drożdże suszone, cebula, sól.

Opinia: Owa pasta jest jedną z kolejnych ciekawych propozycji dla wegetarian na rynku i choć ma niezły smak lekkiej wędzonki, to skład pozostawia (jak dla mnie) wiele do życzenia. Po pierwsze dodatek skrobi modyfikowanej (zwanej też acetylowany adypinian dwuskrobiowy  lub podobnie- i tak nie wiadomo jakiej konkretnie substancji dodano), syrop glukozowy i ocet spirytusowy obecne w musztardzie dodawanej do pasty, to też nie najlepszy wybór dla zdrowia. Polecam zatem od czasu do czasu, jako alternatywa dla pochłaniania niezliczonej ilości serów (tudzież wędlin sojowych 😸).

  • Baton bakaliowy Oho Natura Mauro firmy Flott- 60 g- cena ok.4,99 zł (w promocji za 3,50 zł), dostępność sklepy z żywnością ekologiczną.
skład: daktyle, figi, rodzynki, słonecznik, orzechy laskowe, migdały, kakao.

Opinia: Baton ma świetny skład, piękne opakowanie i jest duży. W smaku jak typowy baton RAW- zmielone owoce z orzechami. Ciekawa alternatywa dla typowych słodyczy ale cena mnie jednak odstręcza. Kupiłam skuszona promocją, ale musiałby być w takiej cenie (a najlepiej jeszcze niższej) stale, bym mogła go kupować. Na razie zadowalam się Dobrą Kalorią, którą recenzowałam w jednym w poprzednich postów z cyklu #goodchoicebyBesu.

Macie swoją opinię na temat tych produktów? Jeśli tak to podzielcie się nią!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka